Na de oplevering van uw website, kan het voorkomen dat u graag nog een aantal extra functies wilt toevoegen. Voorbeelden hiervan zijn een contactformulier, een tool die voorkomt dat u spam krijgt tussen de reacties op uw blog of de functie voor extra hulp op het gebied van SEO. Deze extra functies vallen onder de noemer plugins. Vaak wordt een website opgeleverd in het systeem WordPress, hier kunt u heel eenvoudig plugins aan toevoegen die uw website naar een hoger niveau tillen.
Overzicht aanwezige plugins
Voordat u begint met nieuwe functies toevoegen, is het verstandig om eerst te kijken welke plugins uw website al heeft. Dit doet u door in te loggen op uw website, hierna komt u in het dashboard waar het menu aan de linkerkant staat. Zoek hier naar het menu ‘Plugins’. Deze kunt u herkennen aan het icoontje met het stekkertje. Klik dit aan, vervolgens krijgt u een overzicht van de plugins die reeds zijn geïnstalleerd op uw website. In dit menu is het ook mogelijk om deze extra functies te verwijderen.
Op zoek naar de geschikte functie
Nadat u helder heeft welke extra functies aanwezig zijn op uw website, is het tijd om te zoeken naar nieuwe plugins. Deze kunt u zoeken en vinden in dezelfde sectie. Ga in dit geval naar ‘Nieuwe plugin’. Vervolgens komt u in een soort bibliotheek terecht. In de balk bovenaan de pagina kunt u door middel van een zoekwoord het systeem relevante plugins voor u laten zoeken. Wilt u eerst een impressie van wat de mogelijkheden zijn? Zoek dan eerst via Google via de term ‘beschikbare plugins WordPress’, vervolgens krijgt u een aantal pagina’s in beeld waar u meer informatie kunt vinden.
De nieuwe plugin installeren
Heeft u een geschikte plugin gevonden? Dan rest u nog om deze toe te voegen aan uw website. Achter de functie staat vaak een knop met ‘Nu installeren’, op deze manier kunt u de plugin eenvoudig toevoegen. Dit klinkt allemaal heel makkelijk, maar het kan voorkomen dat u tijdens deze stappen graag wat meer hulp wilt. Dit kan dan door een WordPress specialist te raadplegen.